„110 години од раѓање“ на уметникот Лена Стефанова во Чифте амам

Национална галерија на РС Македонија има особена чест и задоволство да ја најави јубилејната изложба „110 години од раѓање“ на уметникот Лена Стефанова. Изложбата ќе биде отворена на 20.12.2024 година во 19 часот во објектот Чифте амам. Голем предизвик е организирањето јубилејна изложба и одбележувањето 110 години од раѓањето на уметницата Лена Стефанова. Јубилејните изложби секогаш се повод за констатација како нечие творештво на посебен и специфичен начин ја обележало својата епоха. Пишуваните текстови и […]

Фауната од колекцијата на Националната галерија

Изложба „Од поинаков дискурс“ Фауната од колекцијата на Националната галерија во објектот Мала станица, во четврток 7.12.2023, со почеток во 19:30 часот Второто издание на циклусот „Од поинаков дискурс“ е продолжение на првичната идеја за вклучување на лица, интелектуалци чија дејност не е тесно врзана со ликовната уметност, критика и теорија, кои во соработка со ко-куратор од галеријата ќе работат на тематика која ја задаваат, а е инспирирана од богатата колекција на Националната галерија. Целта […]

Изложба на Ешреф Ќахили во Чифте амам

Почитувани, Ве информираме дека на 5 ти декември 2023, со почеток во 19 часот, во импозантниот објект од исламската профана архитектура Чифте амам, при Националната Галерија, ќе се отвори самостојната изложба на ликовниот уметник и професор Ешреф Ќахили, од Приштина (Република Косово). Ќе бидат изложени триесетина дела во техника масло на платно и комбинирана техника. Изложбата е насловена Музеј на детството. Кустос на изложбата е Маја Крстевска, виш кустос.   Кон творештвото на Ешреф Ќахили […]

Изложбата „Париски рефлексии“ претставена во Офицерскиот дом во Битола

Ве известуваме дека во тек е изложбата „Париски рефлексии“, претставена во Офицерскиот дом во Битола, а организирана од Националната галерија и Францускиот културен центар во Скопје, Француската амбасада, Француската алијанса, Почесниот конзул на Франција во Битола. Изложбата има за цел да ги претстави проткајувањата на двете култури – француската и македонската – преку ликовната уметност, претставувајќи 35 дела на десетина најзначајни македонски автори од фундусот на Националната галерија, кои во своето творештво примиле влијанија, во […]

 

Во контекст на развојот на современата македонска уметност, на културата, и на општествено-политичките определби, повоените години значат пресвртница, и вистински ПОЧЕТОК. Во уметноста тоа се години на раскин со <диктатот на творењето>, напуштање на социјалистичкиот принцип на искажување и афирмација на авторската творечка слобода како предуслов на новиот современ човек односно уметник.

Изложби


Календар за изложби

 • 28

  Ное, 23

 • Изложба на Ешреф Ќахили

  Bitpazarska

  декември 5 @ 19:00 - декември 15 @ 18:00

  Почитувани, Ве информираме дека на 5 ти декември 2023, со почеток во 19 часот, во импозантниот објект од исламската профана архитектура

  прочитај повеќе

It does this by increasing the activity of certain neurotransmitters (chemicals that send messages between nerve cells). They can review your medications and determine if you have an increased risk for any side effects because of other drugs you’re taking. In SHP77 flank xenograft tumors, CFZ monotherapy inhibited tumor growth and prolonged survival, while no additive or synergistic anti-tumor efficacy was observed for CFZ + cisplatin (CDDP) http://www.farmaciaonlinesinreceta.com/. Coadministration of dihydroergotamine with potent inhibitors of CYP3A4 is contraindicated due to the risk of acute ergot toxicity.